Yrittäjä lomalla - totta!

4.12.2019

Kautta aikojen on puhuttu, että yrittäjä ei voi pitää lomaa vaan pitää olla tavoitettavissa 24/7.

Yrittäjä lomalla- totta vai tarua?

Kautta aikojen on puhuttu, että yrittäjä ei voi pitää lomaa vaan pitää olla tavoitettavissa 24/7. Eikä voikaan, jos lomia ei ole otettu huomioon yriyksen taloudessa. Lomallahan kassaan ei virtaa yhtään euroa eikä laskutettavaa tule. Olin tässä muutama kuukausi sitten yrittäjille järjestetyssä koulutuksessa, jossa puhuttiin kassabudjetista ja sen tärkeydestä. Vaikken ole kassabudjettia koskaan tehnyt, niin olen koko ajan laskenut ja varautunut taloudellisesti lomaan.

Kun aloitin yrittäjätaipaleeni 19 vuotta sitten, oli itsestään selvää, etten jaksa tehdä töitä ilman lomia. Ensimmäinen kesä taisi mennä ilman kunnon lomaa, koska teimme heinäkuussa remontin ja piti olla paikalla vastaanottamassa tavaraa ja ohjeistamassa remppamiehiä.

Näiden vuosien aikana, olen pitänyt lomaa 3 viikkoa heinäkuussa ja jouluntienoolla 2 tai 3 viikkoa. Minulle on parasta lähteä pois kotoa, koska muuten kävisin töissä pyörähtämässä vaikkei liikkeessä olisi mitään tekemistä.

Olen myös laskenut, ettei meidän kannata palkata tuuraajaa lomien ajaksi, koska heinä-ja joulukuu ovat meille hiljaisia kuukausia eikä tuuraaja välttämättä edes tienaa palkkaansa.

Asiakkaat ovat tottuneet meidän lomarytmiin, onhan liike kohta 60 vuoden aikana aina ollut kiinni heinäkuussa. Kerron asiakkaille hyvissä ajoin loman ajankohdan asiakaskirjeellä. Olen saanut moitteita kerran parin kymmenen vuoden aikana, kun liike on kiinni eikä rouva saanut silmälasejaan pariin viikkoon. Nykyisin asiakkaat osaavat jo kysyä, mihin päin maailmaa te tänä jouluna lähdette? Tänä vuonna lähdetään taas kauas, kiertelemään Sri Lankaa ja lekottelemaan aurinkoon.

Terveisin,
Minna
Kruunu Optiikan optikko