Pidä huolta silmälaseistasi

12.1.2022

Pidä huolta silmälaseistasi, puhdista ne oikein

Silmälasit ovat hyvä puhdistaa päivittäin, niihin keräytyy rasvaa iholta ja naisilla meikkiä. Käytä puhdistukseen mikrokuituliinaa ja silmälaseille tarkoitettua pesunestettä.

Mikrokuituliina on kätevä ja helppo väline silmälasien puhdistukseen. Liinaa on hyvä pestä säännöllisesti, jotta siihen kertyneet epäpuhtaudet eivät vaurioita linssejäsi. Mikrokuituliinan voit pestä kirjopyykin joukossa ilman huuhteluainetta tai juoksevan veden alla käsin. Liina kannattaa uusia noin vuoden välein.

Linssinpuhdistusaineita on saatavilla useita erilaisia. Älä turvaudu astianpesuaineeseen. Astianpesuaine voi nopeuttaa erityisesti muovikehyksen kuivumista, mikä taas kuluttaa vahaa, joka antaa kehyksille kaunista kiiltoa. 

Suojaa lasisi liian korkeilta lämpötiloilta. Linssien pinnoitteet kärsivät, kun ne joutuvat avotulen ääreen tai kun avaat astianpesukoneen tai uunin, josta nousee kuumaa höyryä. Korkeat lämpötilat voivat saada linssien heijastuksenestopinnoitteen irtoamaan, linssin pinta näyttää silloin röpelöiseltä. Pahin tapaus taisi olla muutaman vuoden takaa, kun asiakkaamme oli jättänyt aurinkolasit auton kojelaudalle suoraan auringonpaisteeseen, polaroiduista aurinkolaseista oli polarisaatiokalvo karannut keskelle linssiä.

Mikäli silmä- tai aurinkolasisi saavat päälleen merivettä tai kun oleskelet hiekkarannalla, huuhtele ne haalealla, puhtaalla vedellä. Reissuun kannattaa ottaa mukaan matkakokoinen nestepullo tai yksittäispakattuja, kertakäyttöisiä kosteusliinoja, jotka sujahtavat helposti koteloon tai laukkuun.

Koronavuotena silmälasit huurtuvat ikävästi, viime vuoden myyntihitti oli NoFog-huurteenestoliina, joka kyllä auttaa. Liinaa pitää käyttää joka päivä, kerran viikossa käytettynä siitä ei ole mitään apua. Lisäksi linsseihin saa OptiFog-käsittelyn, joka tehdään linssitehtaalla linssien valmistuksen yhteydessä.


Nähdään kirkkain silmälasein,

Minna Kruunu Optiikan optikko