Näyttöpäätelasit, korvaako työnantaja? Miten yrittäjällä?

25.11.2020

Näyttöpäätelasit, korvaako työnantaja vai ei? Saako yrittäjä omat silmälasit yrityksen verotukseen? 
Monet asiakkaat ovat uskovat, että kun he tekevät näyttöpäätetyötä, on työnantajan maksettava näyttöpäätelasit. Välillä myös työterveyshuolto saattaa antaa aiheesta väärää tietoa. Tämän takia asiakas voi uskoa työnantajan maksavan automaattisesti silmälasit näyttöpäätetyötä tehdessä. 
Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen. Valtioneuvoston päätöksen 1405/1993 mukaan näyttöpäätteellä merkittävän osan työtä tekevällä on mahdollisuus saada työnantajankorvaamat erityistyölasit. Erityistyölasit tulevat kyseeseen mikäli henkilön ajan tasalla olevat yleislasit eivät toimi työpisteen säätöjen jälkeen. Työpisteen ergonomia tarkistetaan aina ensin. Nykyisin yleistyneet monitoimitilat asettavat haasteita silmille ja silmälaseille, kun työntekijöillä ei ole omaa toimipistettä, vaikkakin pääteasemat ovat muuteltavissa ja säädettävät pöydät ja tuolit ovat yleisiä. 
Erityistyölasit poikkeavat yleislaseista
Mikäli henkilöllä on käytössä yhdet lasit, eivät ne voi olla Valtioneuvoksen päätöksen mukaan erityistyölasit. Tämä saman koskee myös yrittäjiä, kunhan vain ehdot täyttyvät. Päätöksen mukaan erityistyölasien tulee myös poiketa yleislaseista joko voimakkuuden, linssityypin tai asennuksen suhteen. 
Miten erityistyölasit hankitaan?
Mikäli omat yleislasit eivät toimi näyttöpäätetyössä, kannattaa ottaa yhteys työterveyshoitajaan. Työterveyshoitaja tai työfysioterapeutti käy tarkastamassa ja säätämässä työpisteen ergonomiaa. Mikäli omat yleislasit eivät toimi kunnolla vieläkään, saat lähetteen työnäköoptikolle. 
Tarkastuksessa optikko varmistaa omien yleislasien ajan tasalla olemisen. Samalla lähetteeseen merkitään tarvitseeko asiakas valtioneuvoston päätöksen mukaiset erityistyölasit ja millä tavalla ne 
poikkeavat yleislaseista. Näin siis esimerkiksi reseptissä maininta näyttöpäätelasit ei tarkoita samaa kuin korvattavat erityistyölasit. Reseptissä on suositus hankkia päätelasit helpottamaan näkemistä 
päätteellä. Optikon lausunnon perusteella työnantaja tai työnantajan valtuutuksella työterveyshuolto antaa lopullisen luvan lasien tilaamiselle. 
Yleisesti erityistyölasit tulevat kyseeseen noin 50 vuoden iässä. 
Kannattaa muistaa että, työnantaja voi halutessaan korvata mitkä tahansa silmälasit, vaikka ne eivät olisikaan erityistyölasit. Osa työnantajista saattaa maksaa päätelasit, vaikka lasit eivät täyttäisikään 
kriteerejä. 

Työnäkemisestä voit lukea lisää www.kruunuoptiikka.fi/työnäkeminen 
Tämänpäivän linssiteknologia tarjoaa monia vaihtoehtoja silmälasien käyttäjälle, sinun ei tarvitse tyytyä peruslaseihin. Näöntarkastuksessa onkin tärkein osa kartoittaa asiakkaan näkövaatimukset ja siihen toimiva linssiratkaisu. 

Tervetuloa optikon tarkastukseen, voit varata ajan 
www.kruunuoptiikka.fi/ajanvaraus

Nähdään mukavasti! Päätteelläkin! 
Minna Pajari 
Työnäköoptikko 
Kruunu Optiikka 
Unioninkatu 45, 00170 HKI 
Liike sijaitsee Kruununhaassa, juuri ennen Pitkääsiltaa