Miten tottua monitehoihin

4.4.2022

Moni on kuullut juttuja kavereilta, miten vaikeaa on tottua moniteholaseihin. Vääristää, sivuilla ei näe, heitättää, on vaikea kulkea portaissa, puhumattakaan siitä että pystyisi kulkemaan metsässä kompuroimatta.

Näin oli ennen, mutta nykyaikaiset moniteholinssit ovat monenkymmenen vuoden kehitystyön tuloksena entistä mukavammat ja tarkemmat. Essilor on kehittänyt Varilux-moniteholinssejä yli 50 vuotta ja nyt ne alkavat olla aika mallillaan. Uudet hiontatekniikat mahdollistavat tarkan ja miellyttävän näkemisen kaikkialle. Tämän päivän linssit tehdään aivan eri tekniikalla kuin 10 vuotta sitten. Vanhoja ja halpoja monitehoja voisi kuvailla vaikka kuvaputkitelevisioksi ja nykyaikaisia ULTRA HD- teräväpiirtotelkkareiksi. 

Moniteholinsseihin tottuminen on helpompaa kun ero kauko-ja lukuvoimakkuuden välillä ei ole kovin suuri. Moni viivyttelee aivan liian kauan ennenkuin hankkii monitehot, joillakin ero on +2,25 ensimmäisissä laseissa ja silloin niihin on hankalampaa tottua. Itse aloitin monitehojen käytön, kun ero oli vain +1,25 eikä minulla ollut mitään ongelmia linssien kanssa. 

Moniteholinsseihin tottuminen saattaa tuottaa vaikeuksia joillekin ja monet kokevat eräänlaisen keinuntavaikutelman, esimerkiksi portaissa voi olla vaikea liikkua. Tätä onkin nykyaikaisissa linsseissä koitettu minimoida. Esimerkiksi patentoitu nykyaikainen Varilux-linssi vähentää keinuntavaikutelmaa jopa 90 prosenttia ja tuottaa jopa 50 prosenttia laajemman näkökentän kuin edellisten sukupolvien Varilux-linssit.

Täytyy toki muistaa, että kaikki eivät totu monitehoihin koskaan, heille täytyy tehdä joku muu silmälasiratkaisu.

Joku silmälääkäri taannoin oli sanonut potilaalleen, että jos haluat nähdä vain suoraan eteenpäin, osta halvat, mutta jos haluat nähdä sivuillekin, panosta linssien laatuun ja maksa vähän enemmän. 

Optikon kanssa kannattaa keskustella ja kysellä moniteholinsseistä. 

PS.
Tiesitkö muuten, että ensimmäiset moniteholinssit kehitettiin ranskalaisnaisille, että kukaan ei huomannut heidän tarvitsevan lukulaseja. Ennenmuinoin 50-luvulla jos tarvitsit silmälasit kauko-että lähinäön korjaamiseen, oli vaihtoehtona perinteinen rajallinen kaksiteholinssi, jossa on alaosassa selvä lukuluukku. Mitäpä ranskalainen ei tekisi kauneutensa eteen.