Minustako yrittäjä?

15.1.2020

Ei, ei ja vielä kerran ei. Minustahan ei pitänyt tulla yrittäjää, mutta tässä sitä ollaan, 19 vuotta takanapäin ja vähän vielä edessä ennen eläkeikää.

Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää

Kaikki alkoi minun käännytyksestäni, mieheni oli sitä mieltä, että meidän pitää perustaa yhdessä optikkoliike, koska olin jo monet vuodet ollut myymälänhoitajana ja tehnyt aikalailla kaikkia liikkeenhoidon tehtäviä ja muutenkin päättänyt paljon, mitä mlloinkin tehdään.

Kuva Juha Laitalainen Optikko Minna Pajari ja Pekka Viljakainen

Asuimme tuohon aikaan kahta kaupunkia, minä Porvoossa ja siippa Helsingissä ja mietimme, miten yhdistää ”voimamme”. Olin kysellyt töitä Helsingistä, kunnes eräänä päivänä edustajan kanssa keskusteltuani, hän sanoi, että osta vanha hyvämaineinen liike Kruununhaasta. Minulle paikka ei ollut kovin tuttu, mutta miehelle sitäkin tutumpi, olihan heidän perheensä taidesuurentamo perustettu Krunikkaan jo sotien jälkeen.

Tuumasta toimeen, minuahan ei tarvitse kauaa yllyttää, niin pyörät lähtevät pyörimään. Sovin alustavan tapaamisen omistajan kanssa eräänä tammikuun päivänä, tarkoituksena keskustella, miten neuvottelut aloitetaan. Rouvan kanssa juttu luisti niin hyvin, että olin liikkeessä koko päivän, puhuimme kaikenlaista, korjailin välillä asiakkaiden silmälaseja ja mittailin linssejä, siis olin töissä tuon ensimmäisen päivän. Liike tuntui melkein jo ”omalta”, pelottava ajatus heti alkuun.

Eikä aikaakaan, kun meistä tuli yrittäjiä. Onneksemme vanha omistaja asui liikkeen yläkerrassa ja auttoi meitä monella tapaa. Saimme hänen kauttaan paljon asiakkaita, vanhat asiakkaat jäivät meille eivätkä vaihtaneet liikettä ja uusia tuli hänen suosittelemina, edelleenkin tämä yhteistyö toimii loistavasti.

Kuten sanottua, 33 vuotta on takana optikkona, 19 vuotta niistä yrittäjänä ja joitakin edessä ennen eläkeikää. Nämä vuodet ovat olleet mielenkiintoisia, olen oppinut paljon yrittäjyydestä ja valmistunut muutamia vuosia sitten merkonomiksi. Liiketalouden perusopinnot olisivat olleet tarpeelliset yritystoiminnan alkupuolella, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Opiskelutkin ovat jatkuneet, viime vuonna suoritin digi/some myynnin ammattitutkinnon ja tänä vuonna jatkan markkinointiviestinnän ammattitutkintoa.

Yrittäjänä välillä kaikki ottaa pattiin ja välillä tämä on ihanaa, ainakin silloin kun kassassa on tarpeeksi rahaa ja kauppa käy. 

Nyt vasta yrittäjältä tarvitaan sitkeyttä, kun korona kurittaa lähes kaikkia aloja, niin myös meitä. Nyt onkin sopiva hetki kehittää yritystä koronan jälkeiseen aikaan. Opinnoissani alkaa kesällä asiakaskokemuksen kehittäminen ja palvelumuoitoilu, josko niistä saisin uusia ideoita. 

Mutta eteenpäin on mentävä,

terveiset Kruununhaasta

Minna
Kruunu Optiikan optikko