Kuivat silmät vuotavat, luomet kirvelevät ja näkö sumenee

23.9.2020

Kärsitkö kuivista silmistä? Punoittavatko silmäsi? Roskan tunnetta?

Optikon työssäni tulee paljon asiakkaita, jotka valittavat ärtyneistä silmistä, silmien vuotamista ja roskan tunnetta tai punoitusta. Tutkimuksissa syyksi paljastuu monesti kuivat silmät. Kuivat silmät ovat yleinen ongelma, josta kärsii moni suomalainen.

Kuivat silmät punoittavat, tuntuvat ärsyyntyneiltä, vetistävät ja silmissä tuntuu roskan tunnetta. Monelle yhtenä oireena on näön vaihtelu, etenkin pitkään lukiessa tai televisiota katsellessa. Oireet saattavat olla pahimmillaan aamulla, kun kyyneleritys on jäänyt vähäiseksi. Kuiva silmä voi myös vuotaa, eikä maallikko välttämättä yhdistä sitä kuivasilmäisyyteen.

Kuiva huoneilma, etenkin talvella, koneellinen ilmastointi ja tiivis tuijotus tietokoneen ruutuun tai puhelimeen pahentavat oireita.

Haastattelin jokin aika sitten asiantuntijaa kuivasilmäisyydestä, optikko Aija Hirsimäkeä. Aija on ollut mukana kehittämässä ravintolisää, Kuivan Silmän Omegaa, ja kouluttaa optikoita kuivan silmän tutkimiseen.

Mistä kuivasilmäisyys voi johtua?

Syitä on paljon. Monet yleisrairaudet mm. Sjögrenin syndooma, diabetes ja kipilrauhasen toimintahäiriöt voivat aihettaa kyynelnesteen puutosta. Lääkityksistä mm. verenpaine, beetasalpaajat ja antihistamiinit kuivattavat silmiä. Sekä mieheillä, että naisilla hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat. Lähelle katsominen aiheuttaa puutteellista räpyttelyä, jolloin kyynel, jonka tehtävä on pitää silmän pinta kosteana, ei levity riittävän usein sarveiskalvon pinnalle. Samalla räpyttelyn puute tukkii luomen reunassa olevia rauhasia, joiden tehtävä on tuottaa öljyä kyynelkalvon pinnalle.

Vähäinen veden juonti ja hyvien rasvahappojen puute aiheuttavat myös kuivan silmän oireita. Silmään kohdistuneet leikkaukset kuten taittovirhe- ja kaihileikkaukset saattavat aiheuttavat ainakin joksikin aikaa kuivasilmäisyyttä.

Miten kuivasilmäisyyttä hoidetaan?

Itsehoitokeinona useimmiten hoitona on kostutustipat, joiden vahvuus riippuu kuivan silmän vakavuudesta. On olemassa voidemaisia, geelimäisiä ja kevyempiä keinokyyneliä. Myös luomen läpi suihkutettavia tuotteita löytyy.

Ripsien ja luomien puhdistaminen siihen tarkoitetuilla liinoilla on tärkeää ja jos luomen sisällä olevat meibomin rauhaset ovat tukossa, niitä voidaan hoitaa kotona ns. lämpöhoidolla. Kuivan Silmän Omega ravintolisän avulla moni on voinut vähentää tai jopa päästä eroon jatkuvasta kostutustippojen käytöstä.

Silmälääkäri voi vaikeimmissa tapauksissa määrätä lääkkeitä helpottamaan oireita. Joskus kyynelpisteet voidaan ns. tulpata, jos kyyneleitä on liian vähän. Myös luomen virheasentojen ja kyynelteiden huuhtelut hoitaa silmälääkäri.

Miten tutkitaan? Ja mitä optikko tutkii?

Optikko tutkii mikroskoopilla kyynelnesteen laatua ja määrää. Erityisen väriaineen avulla tutkitaan silmän pinnan kuntoa ja sitä kauanko kyynelkalvo kestää ehjänä silmän pinnalla. Myös ripsien juuret ja kyynelpisteen ahtaus tutkitaan. Lisäksi voidaan tutkia meibomin rauhasten tukkoisuus.

Kerro lisää miten Kuivan silmän omega ravintokapselit auttavat?

Kuivan Silmän Omega sisältää luomutyrniöljyä, B-2 vitamiinia, jotka molemmat edesauttavat kuivan silmän limakalvon toimintaa (silmän pinta on myös limakalvo). Tyksissä on tutkittu tyrniöljyn vaikutusta kuivan silmään oireisiin 2010. Tutkimuksessa todettiin tyrniöljyn vähentävän kuivan silmän oireita. Mustikkauutetta tuotteessa on enemmän kuin pohjoimaiden myydyimmässä pelkässä mustikkauutetuotteessa.

Miten innostuit tutkimaan Kuivan Silmän Omegaa? Tutkimukset ja yhteistyö?

Olin pitkään miettinyt nuorten ja koululaisten kuivien silmien lisääntymistä ja ajatellut sen liittyvän lähikatselun lisääntymisen lisäksi myös ruokavalioon. Hain paljon tietoa ravinnon merkityksestä ja sitten sain vahvistusta ajatuksiini testaamalla omilla asiakkailla määrättyjen rasvahappojen vaikutusta. Kun Tyksin tutkimus v.2010 valmistui ja vahvisti omia havaintoja läksimme kehittämään optikkoliikkeille tuotetta, josta moni voisi saada luonnonmukaista helpotusta kuivan silmän vaivoihin.

Kuivan Silmän Omega on ollut optikkoliikkeissä myynnissä jo useita vuosia ja on Suomen myydyin ravintolisä kuiville silmille. Saamamme palaute on lähes poikkeuksetta positiivista.

https://www.kruunuoptiikka.fi/testaa-ovatko-silmasi-kuivat/

Varaa aika kuivasilmätutkimukseen