20 vuotta kivijalkayrittäjänä

29.1.2021

Helmikuussa tulee täyteen 20 vuotta, kun aloitimme Kruunu Optiikan yrittäjinä.

Näihin vuosiin on mahtunut kaikkea mahdollista, ihania asiakkaita, mielenkiintoisia näköjuttuja ja ylä-ja alamäkeä, parasta on tietty tyytyväiset asiakkaat ja positiivinen palaute, kun olen saanut ratkaistua jonkun kinkkisen näköongelman.

Minustahan ei pitänyt tulla yrittäjää, mutta tässä sitä ollaan. Kaikki alkoi minun käännytyksestäni, mieheni oli sitä mieltä, että meidän pitää perustaa yhdessä optikkoliike, koska olin jo monet vuodet ollut myymälänhoitajana ja tehnyt aikalailla kaikkia liikkeenhoidon tehtäviä ja muutenkin päättänyt paljon, mitä milloinkin tehdään.

Asuimme tuohon aikaan kahta kaupunkia, minä Porvoossa ja siippa Helsingissä ja mietimme, miten yhdistää ”voimamme”. Olin kysellyt töitä Helsingistä, kunnes eräänä päivänä edustajan kanssa keskusteltuani, hän sanoi, että osta vanha hyvämaineinen liike Kruununhaasta. Minulle paikka ei ollut kovin tuttu, mutta miehelle sitäkin tutumpi, olihan heidän perheensä taidesuurentamo perustettu Krunikkaan jo sotien jälkeen.

Tuumasta toimeen, minuahan ei tarvitse kauaa yllyttää, niin pyörät lähtevät pyörimään. Sovin alustavan tapaamisen omistajan kanssa eräänä tammikuun päivänä, tarkoituksena keskustella, miten neuvottelut aloitetaan. Rouvan kanssa juttu luisti niin hyvin, että olin liikkeessä koko päivän, puhuimme kaikenlaista, korjailin välillä asiakkaiden silmälaseja ja mittailin linssejä, siis olin töissä tuon ensimmäisen päivän. Liike tuntui melkein jo ”omalta”, pelottava ajatus heti alkuun.

Eikä aikaakaan, kun meistä tuli yrittäjiä. Onneksemme vanha omistaja asui liikkeen yläkerrassa ja auttoi meitä monella tapaa. Saimme hänen kauttaan paljon asiakkaita, osa vanhoista asiakkaista jäi meille eivätkä vaihtaneet liikettä ja uusia tuli hänen suosittelemina, edelleenkin tämä yhteistyö toimii loistavasti.

Lähes 10 vuotta sitten olimme jo aikeissa luovuttaa, kun talossa suunniteltiin putkiremonttia ja liikehuoneistomme vuokrasopimus sanottiin irti eikä mieluisaa liiketilaa löytynyt. Mutta kuin ihmeen kaupalla, eräs vanha asiakkaamme kysyi, tulisimmeko Unioninkadulle Pikku-Naantaliin, koska heille tehdään kolme liikehuoneistoa ja siihen tarvittaisiin vuokralaiset. Muutto sujui jouhevasti, Liisankadulta saimme lisäaikaa ja Unioninkatu valmistuisi sopivasti.

Kuten sanottua, 34 vuotta on takana optikkona, 20 vuotta niistä yrittäjänä ja joitakin edessä ennen eläkeikää. Nämä vuodet ovat olleet mielenkiintoisia, olen oppinut paljon yrittäjyydestä ja valmistunut muutamia vuosia sitten merkonomiksi. Liiketalouden perusopinnot olisivat olleet tarpeelliset yritystoiminnan alkupuolella, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Opiskelutkin ovat jatkuneet, olen suorittanut digi/some myynnin ammattitutkinnon ja viime vuonna liiketoiminnan ammattitutkinnon. Oppia ikä kaikki, onneksi opiskelu on nykyisin ihan mukavaa, mitä se ei suinkaan ollut keskikoulussa ja lukiossa. Optinen alakin on muuttunut paljon, silmälasien ja näkemisen tarpeet ja haasteet ovat monelta osin erilaiset kuin aloittaessani optisella alalla. 

Yrittäjänä välillä kaikki ottaa pattiin ja välillä tämä on ihanaa, ainakin silloin kun kassassa on tarpeeksi rahaa ja kauppa käy. Koronavuosi oli meillekin haastava, mutta kiitos kanta-asiakkaiden, olemme pärjänneet olosuhteisiin nähden ihan hyvin. Tänä vuonna korona rajoittaa edelleen toimintaamme. Meille on kuitenkin turvallista tulla, varataan vaikka VIP-aika, jolloin liike on suljettu muilta asiakkailta. 

Mutta eteenpäin on mentävä,

terveiset Kruununhaasta

Minna
Kruunu Optiikan optikko

Kruunu Optiikka täyttää 61 vuotta maaliskuussa, juhlia ei järjestetä korona vuoksi
Optikon takahuoneessa on aika usein kaaos