Kuivat silmät ja niiden hoito

21.3.2018


Monella oli kyynelnestettä tarpeeksi, mutta uloimpana oleva ohut öljymäinen kerros oli juuri kuivien silmien syy

Kuivat silmät ja niiden hoito

Kuiva Silmä-päivän tutkimustuloksia
Tutkimuksissa monen tutkittavan kuivien silmien syyksi osoittautui meibomin rauhasten toimintahäiriö. Tutkimme asiantuntijan kanssa 10 kuivan silmän oireista kärsivää asiakasta.

Monella oli kyynelnestettä tarpeeksi, mutta uloimpana oleva ohut öljymäinen kerros oli juuri kuivien silmien syy. Meibomin rauhasten tehtävä on tuottaa voiteluainetta silmän pinnalle, kyynelkalvolle. Öljymäinen erite levittäytyy silmän uloimmaksi kerrokseksi, jossa sillä on tärkeä tehtävä estää kosteuden haihtumista ja silmän kuivumista.
Meibomin rauhaset sijaitsevat silmän ylä- ja alaluomessa. Niitä on kutakin silmäluomea kohti 25-30 kappaletta.

Silmälääkärit antavat yleensä kuivien silmien hoitoon pelkät kostuttavat silmätipat, jotka helpottavat oireita hetken, mutta eivät puutu kuivan silmän syihin. Meidän yhteistyökumppanimme Ullanlinnan silmälääkäreissä, silmälääkäri Jukka Saari on perehtynyt erityisesti kuivan silmän hoitoon ja on antanut meidän asiakkaillemme erinomaisia hoito-ohjeita.

Annoimme tutkittaville seuraavia kotihoito-ohjeita: Kuivien silmien hieronta, Kuivan silmän omega- ravintolisä ja kostutustipat tarvittaessa lievittämään oireita.

Kuivan Silmän Omega
Tyrniöljy-mustikkauute-B2-vitamiinikapseli
Kuivan Silmän Omega on ravintolisä, joka sisältää luomutyrniöljyä, mustikkauutetta sekä B2-vitamiinia. Tyrniöljy sekä B2-vitamiini edesauttavat silmien ja limakalvojen toimintaa. Tyrniöljy sisältää harvinaista palmitoleiinihappoa (omega 7 rasvahappo), runsaasti C-, A- ja E-vitamiinia sekä K- ja useita B-vitamiinin muunnoksia, seitsemää eri flavonoidia, foolihappoa ja 20 eri lajia kivennäis- ja hivenainetta. Paljon tutkitun mustikkauutteen antosyaanin määrä on tuotteessa vakioitu.

Kuivien silmien hieronta
Luomien hieronta voi selkeästi parantaa kuivasilmäisyyden oireita auttamalla kyynelfilmin rakenteen stabiliteetin luomista uudelleen.
Huomioithan, että liiallinen luomien painaminen voi aiheuttaa ylimääräistä ärsytystä, joten luomihieronta tulisi suorittaa kahdesti päivässä akuutissa tilassa ja kerran päivässä ylläpidossa.

Silmäluomien lämpöhoito-ohje

  1. Lämmitä luomia 10 minuuttia lämpöhaudepussilla.

  2. "Lypsä" eli painele yläluomea ylhäältä alaspäin ripsiin asti ja alhaalta ylöspäin neljä kertaa koko luomen leveydeltä. Älä tee hoitoa, jos sinulla on piilolinssit silmissäsi. Kysy lääkäriltäsi neuvoa ennen hoidon aloittamista, mikäli sinulla on jokin seuraavista silmiin tai silmäluomiin vaikuttavista seikoista: glaucoma, silmän pinnalla avohaava, tulehdus tai luomen iholla ärsytystä.

  3. Puhdista ripsien ja silmän välinen "kaistale" vedellä kostutetulla ja esim. paperin päällä kuivatulla vanupuikolla. Käytä aina puhdasta vanupuikkoa puhdistukseen. Voit tehostaa hoitoa käyttämällä veden sijaan esim. Blephacura-ainetta tai Blephaclean taitoksia.

  4. Hoidon tulisi jatkua päivittäin vähintään kuukauden ajan. Tukkeumien auettua jatketaan hoitoa 1-2 kertaa/viikko ylläpitohoitona.

Seuranta
Seurantahoito on tärkeää näissä tapauksissa, jotta käsittelyt voidaan arvioida ja muokata. Säännöllisen luomihygienian jälkeen suositellaan lisäksi käytettäväksi kostutustippoja. Tämä helpottaa huuhtelemaan pois ylimääräisen öljyn rauhasten painelun jälkeen ja/tai myös poistaa luomihieronnan jäämät. Silmätippoja voi käyttää 2-4 kertaa päivässä. Säilöntäaineettomat silmätipat ovat suositeltavia, koska monesti juuri säilöntäaineet ärsyttävät vielä enemmän oireilevaa silmää.
Varaa aika optikon kuivasilmätutkimukseen https://www.kruunuoptiikka.fi/ajanvaraus/

Lue lisää: http://tearsagain.fi/meibomin.html
Kuiville silmille tarkoitettu ravintolisä: http://www.kuivansilmanomega.fi/

Tee kuivasilmätesti: https://www.kruunuoptiikka.fi/testaa-ovatko-silmasi-kuivat/

 

Ystävällisin terveisin
Minna Pajari
Kruunu Optiikan optikko