Iloinen keski-ikä lähestyy ja kädet eivät riitä, mitä, mitä?

11.10.2017


Oletko huomannut lukiessasi, että viet tekstiä kauemmas ja tarvitset enemmän valoa kuin ennen?

Iloinen keski-ikä lähestyy ja kädet eivät riitä, mitä, mitä?

Oletko huomannut lukiessasi, että viet tekstiä kauemmas ja tarvitset enemmän valoa kuin ennen? Eikä oikein huvita lukea päivän päätteeksi ja kirjapinot kasvat yöpöydälläsi.

Ikänäön kriittinen ikä on 40-45 vuoden paikkeilla. Siinä vaiheessa kaikkien ihmisten tarkennus lähelle huononee. Klassinen merkki ikänäöstä on tekstin siirtäminen kauemmaksi, että sitä pystytään lukemaan. Lähinäön ongelman huomaa myös siitä, kun asiakas rypistää otsaansa nähdäkseen paremmin lähelle ja koittaa asettaa lukemaansa tekstiä valon suuntaan.

Monet kertovat lykkäävänsä optikolla käyntiä, sillä he kokevat etteivät vielä tarvitse laseja. Oikea syy saattaa kuitenkin olla usein aivan toinen. Oikea syy saattaa olla, ettei halua kuulla tarvitsevansa laseja. Asian myöntäminen itselleen voi olla hankalaa. Ikänäkö alkaa olla ensimmäinen konkreettinen merkki siitä, että ei olla enää yhtä nuoria kuin ennen. Tämän vuoksi osa ihmisistä antaa oireilun mennä pidemmälle. Miehillä tällainen näyttäisi olevan hieman tavallisempaa.

Viimeistään nelikymppisenä optikolle

Näkö tulisi tarkistuttaa viimeistään 40-vuotiaana, mutta aikaisemminkin on hyvä kiinnittää asiaan huomiota. Aikuisikäisten, jotka tekevät päätteellä töitä, kannattaa käydä tutkituttamassa näkönsä, koska pääte kuormittaa näköä.

Ikänäön ilmenemisessä on yksilöllisiä eroja. Joillakin se kehittyy hitaammin, eivätkä jotkut välttämättä koe tarvitsevansa lukulaseja. Jos on miinus-voimakkuuden tarvetta kaukonäössä, silmä pystyy ilman laseja näkemään paremmin lähelle. Tästä syystä jotkut ikänäköiset ottavat lasit pois lukiessa. Tämä johtuu siitä, että silmä on jo valmiiksi tarkentunut lähelle.

Yli 40-vuotiaille ihmisille, joilla on jo lasit, suosittelen moniteholaseja yleislaseiksi. Tällöin ei tarvitse nostella laseja pois nenältä monesti päivässä.

Myyttejä näkökyvystä

Näkökykyyn liittyy monia väitteitä, joihin kannattaa suhtautua varauksella. Monesti ajatellaan, että näkökyvyn korjaamatta jättäminen aikuisiällä huonontaa entisestään näkökykyä. Tämä ei pidä paikkaansa. Lapsuusaikana näkövirheet on tärkeä korjata, mutta näkökyvyn jo kehityttyä, ei silmälasien käyttämättä jättäminen vaikuta näkökykyä huonontavasti tai aiheuta sairauksia.

Lasien käyttäminen ikänäön hoitoon kuitenkin kannattaa. Tämän päivän työtehtävät ovat muuttuneet yhä enemmän sellaisiksi, että lähinäkö korostuu. Optikko tapaa jokaisen jossain vaiheessa, mutta nykyään vain aiemmin. Nykyisin on vaikea pärjätä huonolla näöllä. Työskentelemme yhä enemmän tietokoneella ja tarvitsemme näkökykyä puhelimen ja tabletin selaamiseen.

Näön korjaamattomuus voi aiheuttaa myös erilaisia ongelmia. Huonosta näöstä voi tulla koviakin oireita. On ollut tilanteita, jossa jatkuvalle päänsärylle on etsitty syitä erilaisin tutkimuksin. Vastaus tällaisiin ongelmiin on usein ollut yksinkertaisesti näön korjaaminen.

Optikolla käynti siis kannattaa.Varaa aika optikolle jo tänään.